Φασόλια γίγαντες στο φούρνο

γιγαντες στο φούρνο

Υλικά

500 γρ. γίγαντες (αγοράστε: Φασόλια Γίγαντες ~ Γρεβενών )

2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες

3 χλωρά κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

2 κλωνάρια σέλινο ψιλοκομμένο

½ ματσάκι μαϊντανό

2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

700 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες

1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 κ. γλ. ζάχαρη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση

Από το προηγούμενο βράδυ μουλιάζουμε τους γίγαντες σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα.

Την επόμενη ημέρα τους ξεπλένουμε καλά και τους βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν (ξαφρίζοντάς τους) για περίπου 40΄. Τους στραγγίζουμε και τους βάζουμε μέσα σε ένα ταψί.

Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε βαθύ τηγάνι και σε μέτρια φωτιά, μαραίνουμε το σκόρδο και το κρεμμύδι για 10’. Δεν πρέπει να πάρουν χρώμα, απλά να μαραθούν.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το καρότο, τα χλωρά κρεμμύδια, το σέλινο, το μαϊντανό και το αλατοπίπερο. Τα βράζουμε για 10’ και περιχύνουμε με αυτά τους γίγαντες.

Προσθέτουμε και το υπόλοιπο ελαιόλαδο, καθώς και 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό.

Ψήνουμε σε αντιστάσεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C περίπου για 45’, μέχρι να μείνουν με το λαδάκι τους.

 

Άφήστε ένα σχόλιο