Φασόλια γίγαντες (πλακί)

γίγαντες πλακιΥλικά:
250 γρ. φασόλια γίγαντες ( αγοράστε: Φασόλια γίγαντες Κοζάνης )
2 φύλλα δάφνης
1 φλιτζάνι (200 ml) ελαιόλαδο
2 φλιτζάνια (400 γρ.) ψιλοκομμένες φρέσκες ντομάτες

1 φλιτζάνι λιαστές ντομάτες , καλά στραγγισμένες (αγοράστε: Λιαστή τομάτα σε βαλσάμικο )
3 πιπεριές Φλωρίνης, κομμένες σε ροδέλες
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
3 – 4 κλωνάρια σέλινο (με τα φύλλα), ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθος (χωρίς τα κοτσάνια), ψιλοκομμένος
2 κουτ. σούπας μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό ή μισό-μισό)
3 κουτ. σούπας τριμμένη φρυγανιά (γαλέτα)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:
Μουσκεύω αποβραδίς τους γίγαντες σε ένα μεγάλο μπολ με κρύο νερό. Την επόμενη ημέρα τους στραγγίζω, τους ξεπλένω καλά με κρύο νερό και τους ρίχνω σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τους καλύπτω καλά με κρύο νερό, προσθέτω τα φύλλα δάφνης και τους βάζω να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά.
Χαμηλώνω αμέσως τη φωτιά, ξαφρίζω για όσο διάστημα ανεβαίνει αφρός στην επιφάνεια και σιγοβράζω για 1 ώρα.
Στο μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το μισό ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω τα κρεμμύδια και τις πιπεριές Φλωρίνης για 5 – 6 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι και αποσύρω από τη φωτιά.
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180 C.
Μόλις περάσει η 1 ώρα βρασίματος των φασολιών, τα στραγγίζω (κρατάω το ζουμί κατά μέρος), και τα αδειάζω σε ένα μέτριο, βαθύ ταψί. Προσθέτω τις ψιλοκομμένες ντομάτες με τους χυμούς τους, το σοταρισμένο μείγμα πιπεριάς-κρεμμυδιών, τις λιαστές ντομάτες, το σέλινο, τον άνηθο και το μπούκοβο (γλυκό ή καυτερό).
Νοστιμίζω με αλάτι και πιπέρι, περιχύνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι (200 ml) από το νερό από το βράσιμο των φασολιών. Ανακατεύω, πασπαλίζω με την τριμμένη φρυγανιά και βάζω το ταψί σε ένα από τα μεσαία ή χαμηλά ράφια του φούρνου.
Ψήνω τους γίγαντες για 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν οι χυμοί τους.
Τους σερβίρω ζεστούς (ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος) και συνοδεύω με ελιές, μαύρες ή πράσινες.

 

 

Άφήστε ένα σχόλιο