Κριθαράκι Νηστήσιμο με θαλασσινά και ψητά λαχανικά

 

kritharaki

Υλικά

κριθαράκι νηστήσιμο: 350 γρ. (αγοράστε :Κριθαράκι Νηστίσιμο Παραδοσιακό  )

κρεμμύδι ξερό: 150 γρ. ψιλοκομμένο

καβούρι ψίχα: 280 γρ.

γαρίδες καθαρισμένες: 180 γρ.

καραβίδες καθαρισμένες: 230 γρ.

μύδια φρέσκα: 1 κιλό

λευκό κρασί: 250ml

σκόρδο: 1/2 κουταλιά της σούπας, ψιλοκομμένο

ελαιόλαδο: 150ml

μελιτζάνα: 80 γρ. κομμένη σε φέτες

κολοκύθι: 100 γρ. κομμένο σε φέτες

καρότο: 60 γρ. κομμένο σε φέτες

ζωμός: 1.400ml

αλάτι, πιπέρι

Λαδώνετε και αλατίζετε τα λαχανικά. Τα ψήνετε στη σχάρα ή σε τηγάνι αντικολλητικό, τα χοντροκόβετε και τα αφήνετε στην άκρη. Τρίβετε τα μύδια με σφουγγαράκι και αφαιρείτε τα «γένια» τους. Τα ξεπλένετε με άφθονο νερό.Σε ένα μικρό τηγανάκι βάζετε λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνετε τα μύδια. Σκεπάζετε με ένα καπάκι και μετά από 1’ σβήνετε με το κρασί. Σκεπάζετε και περιμένετε να ανοίξουν. Μόλις είναι έτοιμα, τα βγάζετε από το τηγάνι και φιλτράρετε το ζωμό τους από τουλουπάνι.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και σοτάρετε το ξερό κρεμμύδι για 3’. Προσθέτετε το σκόρδο μαζί με το κριθαράκι και ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις.Σβήνετε με το ζωμό και ανακατεύετε συνέχεια. Μόλις το κριθαράκι κοντεύει να τραβήξει τα υγρά του, ρίχνετε όλα τα θαλασσινά και τα ψητά λαχανικά. Ελέγχετε το αλάτι και το πιπέρι και σερβίρετε σε 4 πιάτα. Ραντίζετε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.

Άφήστε ένα σχόλιο